A VI. MTFE Sírásó Verseny ismét tudott újdonságokkal szolgálni

Vissza

Az idei sírásó verseny több szempontból is különleges eseménnyé vált. A 2022-ben már elkezdett verseny előestéjén tartott szakmai találkozó az idén a nyíregyházi szervező, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. 70. évfordulós ünnepségének is helyt adott. Az egész szakma nevében köszönjük az emlékezetes műsoros vacsoraestet a nyíregyházi cégnek.

A másnapi verseny szintén színvonalas lebonyolításában is nagy szerepet vállalt magára Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezés igazgatója és lelkes csapata, amiért szintén köszönetet mondunk. A parkosított sírkert egyik, az elhunytaktól távoli parcellája várta a versenyzőket. A nyíregyházi szervezők kitettek magukért. A gondosan elkerített versenyhelyszín mellett szervező és étkező sátrak várták a rendezőket, a résztvevőket és a szurkolókat. Az időjárás is igazodott az eseményhez, verőfényes meleg nyárvégi hangulattal ajándékozott meg mindenkit.

A versenyt Varga József egyesületünk elnöke nyitotta meg. A lelkesítés után Fortuna asszony vette át a főszerepet, hiszen a versenyzők a szerencse segítségével húztak jó vagy kevésbé jó sírhelyet a kijelölt parcellán belül.

Varga Józseftől azt is megtudtuk, hogy a 17 nevezett csapatból 16 tudott csak rajthoz állni, mert egy sérülés közbeszólt a Walter Kft. egyik csapatánál és ezt bizony komolyan kell venni, ha ilyen fizikailag megterhelő versenyen indul a csapat. A versenyből így kimaradt „fiúk” azért szurkolni beálltak a kordon mögé, de hogy ne veszítsék el teljesen a kedvüket, a résztvevőknek szánt ajándékcsomagot ők is megkapták.

A Szabolcs-Szatmárt-Bereg Megyei Temetkezés két meglepetéssel is várta a temetőjükbe érkezőket. Az egyiket a versenyszabályzat ihlette, ugyanis a szerint a szervezők nem indíthatnak csapatot a helyismeret előnye miatt. Ezt egy érdekességgel hidalták át a nyíregyháziak. Egy kisméretű markológépet állítottak csatasorba az utolsó kimért földdarabon. A rajtnál a gépesített csapat kezelője botkormányt ragadott és jól láthatólag legalább kétszer olyan gyorsan hányta ki a földet, mint a kötött talajjal sok esetben csákánnyal is küzdő versenyzők. A gép 32 perc alatt fejezte be a 80 x 200 x 160 cm –es sírgödör kiásását. A csak humán erőforrással bíró csapatok leggyorsabbika 52 perc alatt végzett a feladattal, de mindenki, még a legkeményebb területen kapó párosnak is sikerült szintidőn belül, azaz, 2 óra alatt teljesíteni a versenyszámot.

A végső sorrend így alakult:

A versenyt a Paraklétosz 1. csapata nyerte. A csapat tagjai: Kiss László és Nagy Róbert. Időeredményük 52 perc 16 másodperc.

Második helyezett a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. válogatottja lett. A Fehér Zsolt és Horváth József alkotta csapat időeredménye 1 óra 12 perc 5 másodperc volt.

A dobogó harmadik fokára a Paraklétosz 3. csapata, a Rejtély Rt. állhatott fel Fülep Barnabás és Paska János személyében. Az ő idejük 1 óra 15 perc 18 másodperc.

Gratuláliunk a helyezetteknek és elismerésünk minden résztvevő versenyzőnek a csaknem emberfeletti teljesítményért.

A második versenyszám, a hantolás is látványos és láthatólag fárasztó feladat volt. A legszebb formájú, 15 perc alatt szakmailag helyesen kivitelezett hantot a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. csapata alakította ki. A csapattagok  Mizda Tamás és Herceg Gyula voltak. Gratulálunk a nekik!

A második szervezői meglepetés egy rendhagyó versenyszám volt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. igazgatója, Pénzes Tibor ötlete nyomán virágbeültetéssel szépítették meg a kialakított hantokat a csapatok. A kiskanna és ültető kapa segítségével takaros és kreatív alakzatokban került a 24 árvácska a sírhantokra. A zsűri is lecserélődött erre az elbírálásra, ekkor három temetkezésben dolgozó hölgy ítélte oda a legszebb virágokkal borított hant készítőinek a különdíjat. A versenyszámot a BIOKOM Nonprofit Kft. versenyzői nyerték. Ezúton is gratulálunk Walczer Rolandnak és Puska Attilának.

A versenyt a szokásos közös ebéd zárta, ahol a versenyzők, a szurkolók és a cégvezetők is jóízűen beszélgettek, pihenték ki a délelőtt izgalmait.

Jövőre megint összehozzuk Magyarország legjobb sírásóit!

A képen a dobogós és különdíjas csapatok:

 

VI. MTFE Sírásó Verseny