Nem lesz temető a Margitsziget, tilos hamvakat szétszórni Budapest parkjaiban

Vissza

Nem kapott engedélyt egy férfi arra, hogy édesanyja hamvait a Margitszigeten szórhassák szét. Kedden döntött az illetékes fővárosi bizottság, arra jutottak, hogy ez "precedens értékű lenne, és nehezen kezelhető folyamatot indítana el a Margitszigeten".

A tucatügyek mellett egy különlegesebb kérelemről is döntenie kellett május 24-i, keddi ülésén a fővárosi közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottságának.

Egy állampolgár áprilisban azzal a kéréssel kereste meg a fővárost: adjanak engedélyt arra, hogy édesanyja hamvait a Margitszigeten szórhassák szét. A levél szerint az elhunyt végakarata az volt, hogy szórják szét a hamvait, a levélíró és a testvére pedig a Margitszigeten választott ki négy helyet, amelyet alkalmasnak tartottak volna erre. A négy helyszín pontos GPS-koordinátáit is megadták.

Törvényi akadálya nem lett volna a kérés teljesítésének, de a bizottság úgy döntött: nem adja meg az engedélyt. Nemcsak a Margitszigeten, de más közparkban sem engedik meg hamvak szétszórását.

A döntést a Városigazgatósági Főosztály készítette elő, a határozati javaslatot dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes terjesztette elő, és végül 7 igennel, egyhangúlag fogadták el kedden, tudtuk meg a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájától.

Az előterjesztés így indokolt:

Nem célszerű keverni a funkciókat. Vannak a temetők, amelyek funkciója a kegyeleti szolgáltatás befogadása, és vannak közparkok rekrációs és sport funkciókkal. Különböző a kétfajta terület használata, az arra vonatkozó szabályozás és az üzemeltetés technológiája is.
A tapasztalat szerint gyakori, hogy hamvak szétszórásakor vállalják a hozzátartozók a jeltelenséget, de később meggondolják magukat, és mégis szeretnék a nyughelyet valahogy megjelölni, esetleg "önhatalmúlag" állítanak emléket, amelyet aztán kegyeleti okokból már nem bontanak le, így viszont kegyeleti hellyé válik az adott hely.
Tekintettel kell lenni a parkhasználók igényeire is, őket a park zavartalan használatában korlátozhatja az a tény, hogy a parkban hamvakat szórtak szét, "olyan területen, ahol egyébként kisgyerekekkel is sétálnak, napoznak, labdáznak".
Nem akarnak precedenst teremteni. Ha megadnák most az engedélyt, az "precedens értékű lenne, és nehezen kezelhető folyamatot indítana el a Margitszigeten".

A bizottság kedden nemcsak a konkrét kérést utasította el, hanem általánosságban is kinyilvánította, hogy "a közparkok funkciójának megőrzése és a zavartalan parkhasználat biztosítása érdekében nem támogatja a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába, kezelésébe tartozó közcélú zöldterületeken temetési hely létesítését és hamvak szétszórásának engedélyezését".