Prága, Pozsony, Komarno szakami út

Vissza

Idén Csehországig utaztunk, hogy még több szakmai tapasztalatot szerezzünk.


Kirándulásunkat egy komarnoi temetkezés, a Brigetio új búcsúztatótermének megcsodálásával kezdtük. A 300 főt is befogadni képes modern, de klasszikus stílusjegyekkel kialakított elegáns ravatalozó és búcsúztatóterem olyan melegséggel és harmóniával öleli körbe a látogatót, mint egy öt csillagos szálloda. Vendéglátónk, a vállalkozás tulajdonosa Földes Sándor és társa Tanja, a szakmai bemutatón túl ízletes ebéddel vártak minket a teremhez kialakított étkezőtérben.


Ez a videó az egész utazást felölelő hangulatjelentés:A kirándulás alkalmával megnéztük a pozsonyi temetőt és a hustopecei krematóriumot is Stríz László, a Szlovákiai Temetkezési Szövetség elnökének kalauzolásával. Pozsonyban a városi temető ligetes jellegű, sok fával, élő növényzettel. Az ősz kifejezetten kiemelte a sírkert szépségét.


Utunk ezután Prágába vezetett, ahol a városnézés mellett a Prágai Köztemetőt is megtekintettük. A 2 millió elhunytnak végső nyugalmat adó óriási, parkra emlékeztető temetőkert gyönyörű arcát mutatta nekünk a szemelkélő őszi esőben. A fénylő természet eleven színei és a műalkotásoknak is beillő síremlékek között érdekes helyi megoldással is találkoztunk a gondozók nélkül maradt sírok ügyében. Az ilyen helyzetbe került sírhelyeket fenntartóként "örökbe fogadhatjuk" mely döntésünkről egy QR kódos tábla tájékoztatja is a temetőlátogatókat. 

 

Az urnafalak számunkra tetszetős helyi megoldásai az üveg előlapos/ajtós temetkezési helyek. Azon túl, hogy a nagy gonddal kiválasztott, személyes kötődést is kifejező urnák így láthatóak maradnak, az urnafalban kialakított terek is személyes jelleget hordoznak. Szinte megismehető az elhunyt és a hozzátartozói ezekből a saját kis helyiségekből.

 

A sok szakmai megbeszélés és program mellett felfedezhettük Prága és Pozsony építészeti szépségeit és gasztronómiai specialitásait is. 

Reméljük, hogy a jövőben egyre több szakmai találkozót szervezhetünk tagjainknak és az érdeklődő kollégáknak.