SAJTÓKÖZLEMÉNY - DEBRECENBEN TANÁCSKOZTAK A TEMETKEZÉSI SZAKMA KÉPVISELŐI

Vissza

A Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete (MTFE) Debrecen Hallban megrendezett két napos "Temetők és Sírkertek 2016" szakkiállításon és konferencián a köztemetők fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatban összesen 17 előadás hangzott el 167 résztvevő előtt. A konferencia mellett egy nívós szakmai kiállítást is rendeztek, amely - elsősorban - a temetők és sírkertek fenntartását és üzemeltetését szolgáló gépeket, technológiákat, szolgáltatásokat és a jövőbe mutató fejlesztéseket mutatott be a szakmai közönségnek.

A tanácskozáson a nyilvánosság előtt először mutatták be a Debreceni Köztemetőben nyugvó I. és II. Világháborús hősi halottak és a 72 évvel ezelőtti második világháborús debreceni szőnyegbombázás áldozataira emlékező teljes veszteséglajstromát, amely hat év kutatómunkát követően készült el. Az „Elfeledett Emlékezet II." veszteséglajstromot Lippai Péter, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese adta át Komolay Szabolcsnak, Debrecen alpolgármesterének és Szendiné dr. Orvos Erzsébet főlevéltárosnak. A konferencián először osztották ki a Magyar Temetkezési Kultúráért szakmai díjat. A rangos elismerést Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat nyugalmazott igazgatója kapta.

Varga József, az MTFE elnöke konferencia zárásakor azt hangsúlyozta, teljesült az MTFE azon célja, hogy tevékenységével összhangban széles körű szakmai párbeszédet kezdeményezzen a temetkezési szakma helyzetéről, az elért eredményekről, a meglévő problémákról és a szakma jövőképéről.

A konferencia kísérőrendezvénye, a 2016. június 3-án (pénteken) reggel 8 és 10 óra között a Debreceni Köztemetőben megtartott I. MTFE Országos Sírásóverseny, amelyre összesen 18 csapat nevezett be a következő eredménnyel zárult.

1.    AKSD Kft. (Debrecen) - Rácz János - Tóth László
2.    SZSZBM-i Temetkezési Vállalat (Nyíregyháza) - Bogár József - Varga Gyula
3.    Platinum HBM-i Temetkezési Vállalat - Jónás János - Jónás Csaba
4.    Tankó-Walter és Társa Kegyeleti Kft. (Cegléd) - Tóth József - Zalai Zoltán
5.    Vas Megyei Temetkezési (Szombathely) - Szalay László - Kalmár Attila
6.    HEV-TEM 2003 Kft (Gyöngyös) - Csaba Attila Ádám - Bata Sándor
7.    Omega Temetkezés (Kisvárda)- Vámos Péter - Halász Csaba Attila
8.    Panteon Temetkezési Kft. (Szekszárd)- Antal Ferenc - Nyakas Balázs

Az első helyen végzett csapat, az AKSD Kft. (Debrecen) Rácz János és Tóth László egyben novemberben hazánkat képviselheti a V4-ek nemzetközi sírásó versenyén.

A zsűri elnöke, Puskás Béla az OTEI elnökségi tagja a verseny értékelésekor elmondta, a sírmélyítés és hantolás során nemcsak a gyorsaság számított, a zsűri esztétikai szempontok teljesülését és a munkabiztonsági feltételek megvalósítását is értékelte. Reményét fejezte ki, hogy ezzel a különleges szakmai programmal is hozzájárultak ahhoz, hogy megfordítsák azt a kedvezőtlen tendenciát, amely az egyre nagyobb hiányt jelzi a szakképzett sírásókból Magyarországon. A civilizált társadalomban ugyanis mindenkit megillett az emberhez méltó végső búcsú és ennek fontos és nélkülözhetetlen szereplői a sírásók.